Een ondergelopen straat in York
NOS Nieuws

'Britten moeten meer geld steken in beperken overstromingschade'

Groot-Brittannië zou meer geld kunnen steken in het beperken van overstromingsschade. Dat zegt hoogwater-deskundige Jaap Flikweert van Royal HaskoningDHV. Hij woont al elf jaar in Engeland en adviseert overheden over overstromingsrisico's. "Op dit moment investeert de regering al zo'n 600 miljoen pond per jaar in het overstromingsrisico, maar meer zou beter zijn."

De overstromingen ontregelen het leven in grote delen van Engeland, Wales en Schotland al dagen. In het overstromingsgebied worden zo'n 3500 huizen bedreigd. Honderden mensen hebben advies gekregen hun huis te verlaten. Duizenden huishoudens zitten zonder stroom.

"Groot-Brittannië is heuvelachtig en veel huizen staan in het dal. Dat is juist de verkeerde plek", legt Flikweert uit. "Daardoor kan je overstroming nooit voorkomen."

Je moet mensen leren dat in zo'n gebied een stenen vloer beter is dan hout.

Jaap Flikweert, hoogwater-deskundige Royal HaskoningDHV

Om die reden moet de regering volgens hem meer investeren in het beperken van de schade. "Educatie zou al helpen. Je moet mensen leren dat in zo'n gebied een stenen vloer beter is dan hout."

Verder moeten de Britten leren leven met de overstromingen, vindt Flikweert. "Het is nou eenmaal de realiteit. De regenval van de afgelopen tijd is uitzonderlijk, maar in de toekomst zal dit ooit weer gebeuren. Daarom is het zaak om de schade te kunnen beperken."

Cameron

Premier Cameron bezoekt vandaag diverse plaatsen in het getroffen gebied. Volgens verslaggever Jeroen de Jager is hij welkom, maar wel onder één voorwaarde: "Hij zal zijn handen uit de mouwen moeten steken. Anders zitten de inwoners echt niet op hem te wachten."

De komende dagen wordt er opnieuw flinke regenval verwacht. "Ik zag mensen zandzakken gooien op plekken waar alles al overstroomd was. Ze zetten zich duidelijk schrap voor wat nog komen gaat."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl