EPA

Japan en Zuid-Korea hebben een akkoord gesloten over de kwestie van de Zuid-Koreaanse 'troostmeisjes'. Dat heeft de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken gezegd tegen journalisten. De Japanse minister van Buitenlandse Zaken is nu op bezoek in Zuid-Korea.

In het akkoord staat onder meer dat premier Abe excuses gaat aanbieden aan de vrouwen. Ook komt er een fonds voor de vrouwen; Japan stort daarin omgerekend enkele miljoenen euro's.

Met het akkoord is de weg vrij voor normalisering van de betrekkingen tussen beide landen. Japan heeft twintig jaar geleden al excuses aangeboden voor de kwestie van de 'troostmeisjes', maar hoge Japanse politici zetten later vraagtekens bij het excuus en dat leidde bij de Zuid-Koreanen tot veel irritatie. De Verenigde Staten zouden druk op beide landen hebben uitgeoefend om tot een akkoord te komen.

Tweede Wereldoorlog

De kwestie van de 'troostmeisjes' gaat terug naar de Tweede Wereldoorlog, toen Zuid-Korea door Japan werd bezet. Koreaanse meisjes en vrouwen, die later eufemistisch troostmeisjes werden genoemd, werden toen als seksslaaf naar bordelen voor het Japanse leger gestuurd.

STER reclame