1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
Hennie Cuper / Flickr - CC 2.0 BY-NC
NOS Nieuws

Natuur van slag: asperges en vlinders met Kerst

Het is zo warm voor de tijd van het jaar, dat in Etten-Leur een boer zijn tweede aspergeoogst in één jaar heeft ontdekt.

Gilbert Sweep zag gisteren dat op zijn land de eerste asperges al de kop opsteken, schrijft de krant BN De Stem. "Ik kon zo de eerste kilo steken en het als kerstmaaltijd serveren. Ze smaken gewoon als asperges uit het voorjaar, niks mis mee."

Zijn 82-jarige vader had dit ook nog nooit meegemaakt. Sweep zegt dat de seizoenen opschuiven. "December wordt warmer, maar in maart en april kan het nog goed koud zijn."

Vlinders

Op Tweede Kerstdag was het weer goed genoeg voor dagvlinders om tevoorschijn te komen. Volgens de Vlinderstichting in Wageningen zijn er gisteren tientallen gezien. In Zuid-Limburg fladderde zelfs een grote vos rond.

Dat is uniek omdat vlinders zich normaal rond deze tijd verschuilen in een schuur of een vogelhuisje, zegt de stichting.

Goed is het niet voor de beestjes. Doordat ze langer vliegen, verliezen ze meer energie. En die kunnen ze niet meer zo makkelijk aanvullen, omdat er nog maar weinig nectar is te vinden. Daarmee is de kans kleiner dat ze de winter overleven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl