El Niño leidt tot extreem weer

time icon
AFP
Geschreven door
Heleen Ekker
Redacteur

Op veel plaatsen leidt het weer op dit moment tot extreme situaties. Zo zijn er in verschillende landen in Latijns-Amerika flinke overstromingen, die worden toegeschreven aan El Niño. Niet al het extreme weer komt door El Niño, maar het fenomeen kan het weer op veel plaatsen wel extra ontregelen. 

El Niño wil zeggen dat het water van de Stille Oceaan langs de evenaar een bepaalde periode veel warmer is dan normaal. De piek van zo'n warmere periode ligt vaak in december, daarom heeft het verschijnsel de naam El Niño (het jongetje, naar het 'kerstkindje') gekregen.

Opwarming

De laatste zeer sterke El Niño was in de winter van 1997/1998. De El Niño van nu is vergelijkbaar met de sterkste El Niño's die gemeten zijn in de afgelopen anderhalve eeuw, maakte de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) bekend.

Volgens Michel Jarraud, de baas van de WMO, zijn veel landen nu goed voorbereid op de komst van de El Niño. Toch wordt dit natuurverschijnsel mogelijk beïnvloed door de menselijke opwarming van de aarde op een manier die nog niet eerder is voorkomen, aldus Jarraud. 

Nederland

Voor Nederland heeft El Niño niet zulke negatieve gevolgen. Het KNMI denkt dat het de kans wel groter maakt op een natter voorjaar dan gebruikelijk.

In andere landen zijn de gevolgen ernstiger. Oxfam Novib waarschuwde eerder deze maand voor de effecten van een 'Super-El-Niño'. Miljoenen mensen krijgen volgens Oxfam Novib last van klimaatverandering in het algemeen en El Niño in het bijzonder. 

Record

NOS-weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke denkt dat de huidige El Niño nog zeker een paar maanden aanhoudt. Daardoor zullen ook in de eerste maanden van 2016 de effecten merkbaar zijn.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Peter Kuipers Munneke over El Niño

Ook werd al duidelijk dat 2015 mondiaal het warmste jaar is dat ooit gemeten werd. Daarmee wordt het record van 2014 alweer gebroken. In Europa ligt de gemiddelde temperatuur net onder het record van 2014.

STER Reclame