Staffan de Mistura
NOS Nieuws

VN: vredesoverleg Syrië start op 25 januari

De VN mikt op 25 januari als startdatum voor het brede vredesoverleg over Syrië. De gesprekken tussen de regering-Assad en alle belangrijke oppositiegroeperingen zullen in Genève worden gevoerd, heeft Syrië-gezant Staffan de Mistura bekendgemaakt.

De Mistura rekent erop dat alle belangrijke partijen in de burgeroorlog komen opdagen in Genève, waarschuwde zijn woordvoerder. Ontwikkelingen in de strijd mogen er niet toe leiden dat partijen afhaken, voegde hij eraan toe.

Hij doelde hiermee op de uitschakeling, gisteren, van de belangrijke militieleider Zahran Alloush in Damascus, door een luchtaanval die waarschijnlijk het werk was van Russische militairen. Rusland strijdt aan de zijde van president Assad.

Routekaart

De VN-Veiligheidsraad ging op 18 december unaniem akkoord met een 'routekaart' voor vrede in Syrië, na vijf jaar burgeroorlog. Daarbij werd nog geen datum genoemd voor de start van de onderhandelingen.

Voor het vredesproces wordt een periode van twee jaar uitgetrokken. In die tijd moet een regering van nationale eenheid worden gevormd en ook verkiezingen plaatsvinden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl