De Tishreen-dam in de Eufraat
NOS Nieuws

Dam heroverd, IS raakt aanvoerroute kwijt

Koerdische strijders en Arabische milities hebben in het noorden van Syrië een belangrijke dam in de rivier de Eufraat heroverd op Islamitische Staat. Met de inname van de Tishreen-dam zijn de jihadisten een belangrijke aanvoerroute naar hun zelf uitgeroepen hoofdstad Raqqa kwijt.

De door de VS geleide coalitie heeft de opmars van de duizenden Syrische Koerden met luchtaanvallen ondersteund. De strijders wisten afgelopen nacht de Tishreen-dam tot op enkele kilometers te naderen.

Vanmiddag slaagden ze erin de dam in te nemen en werden de eerste foto's van Koerdische strijders aan de andere zijde van de rivier online gezet.

Zuidelijk van de Tishreen-dam ligt de nog grotere Baath-dam in de Eufraat. De krachtcentrale bij deze dam, die nog in handen is van IS, voorziet het grootste deel van het door de extremisten bezette noorden van Syrië van stroom.

IS moest ook in het naburige Irak verder terrein prijsgeven. Daar hebben Iraakse militairen de door IS bezette stad Ramadi op één district na heroverd.

De leider van Islamitische Staat, Abu Bakr al-Baghdadi, heeft in een gesproken boodschap verklaard dat alle aanvallen op IS de organisatie alleen maar "sterker en zuiverder" maken. Hij wees er ook op dat het Westen geen militairen durft te sturen naar het gebied in Syrië en Irak waar IS een kalifaat heeft uitgeroepen. Volgens al-Baghdadi heeft het Westen geleerd van recente oorlogen in Irak en Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl