Bisschop Frans Wiertz ANP

Het vluchtelingenprobleem in Europa gaat nog jaren duren. Dat voorspelt bisschop van Roermond Frans Wiertz in een kerstinterview met L1.

"We moeten ons realiseren dat het een proces is dat de komende jaren ons in Europa zal blijven bezighouden, deze volksverhuizingen vanuit Afrika en het Midden-Oosten. Deze mensen zoeken gewoon een beter leven", licht Wiertz toe.

Grote toestroom
Volgens de bisschop heeft de provincie Limburg ervaring met een grote toestroom van mensen. "U moet zich realiseren dat in de jaren 20, 30 en 40 van de vorige eeuw 1,5 miljoen mensen naar Zuid-Limburg zijn gekomen om werk te zoeken. Anderhalf miljoen! Er zijn er ook een heleboel weer vertrokken, maar er zijn in heel veel gemeenschappen nog altijd namen waaraan mensen meteen horen dat het kinderen zijn van mensen die vroeger hier in de mijnen zijn komen werken."

De bisschop heeft zelf verschillende keren een asielzoekerscentrum bezocht. Wat hem daar opviel is dat de vluchtelingen hoop putten uit hun geloof.

Betekenis van kerstmis

Wiertz vindt het zorgelijk dat veel mensen de betekenis van kerstmis lijken te vergeten, de geboorte van Christus als verlosser van de dood en van de zonde.  

STER reclame