President Assad inspecteert de troepen in Damascus
NOS Nieuws

'Assad frustreert vredesbesprekingen met oppositie'

Het lijkt erop dat de Syrische president Assad kopstukken van de meest serieuze oppositiegroeperingen probeert te liquideren. "Aan de vooravond van belangrijke besprekingen wil hij tegenstanders zo veel mogelijk verzwakken of uitschakelen", zegt Midden-Oostendeskundige Bertus Hendriks van Instituut Clingendael bij de NOS.

Gisteren kwam bij een bombardement op een buitenwijk van de Syrische hoofdstad Damascus Zahran Alloush om het leven. Alloush was de leider van oppositiegroep Jaish al-Islam, een van de sterkste milities in Damascus. De aanval werd volgens de rebellen uitgevoerd door Rusland.

Assad probeert de oppositie zodanig te verzwakken dat hij geen last meer van ze heeft.

Bertus Hendrik, Midden-Oostendeskundige

In januari zou Jaish al-Islam aanschuiven bij besprekingen tussen de regering en oppositie over de toekomst van het door oorlog verscheurde land.

"Eigenlijk wil Assad alleen praten met zijn eigen, binnenlandse, tandeloze oppositie", zegt Hendriks over die besprekingen. Onder internationale druk ging de president toch akkoord met gesprekken met "groeperingen die ook echt tellen", aldus Hendriks. "Maar voor die beginnen, probeert Assad de oppositie zodanig te verzwakken dat hij geen last meer van ze heeft."

Gevaarlijk

Jaish al-Islam schakelde IS uit in de buitenwijken van Damascus, maar dat is volgens Hendriks nu niet de bedoeling van Assad. "Hij wil het liefst een strijd zien tussen zijn regime en IS, al-Nusra en andere aan al-Qaida gelieerde groeperingen. Dan kan hij zeggen dat met terroristen niet te onderhandelen valt."

Jaish al-Islam keert zich juist tegen deze radicale groepen. Alloush was een charismatisch leider en had bovendien religieus gezag. "Alloush was voor het regime veel gevaarlijker dan terroristische groeperingen, omdat hij politiek wel acceptabel was."

Zijn dood is volgens Hendriks een gevoelige slag voor de oppositie. "Het is niet zo dat de hele beweging nu is uitgeschakeld. Maar dit is wel een verzwakking van het oppositiefront aan de vooravond van wat belangrijke besprekingen moeten worden."

Zahran Alloush in 2012

Op 18 december bereikte de VN-Veiligheidsraad een akkoord over een 'routekaart naar vrede' in Syrië. Onderdeel daarvan zijn besprekingen tussen de regering en de oppositie die in januari moeten beginnen. Verder stelt het document dat er een staakt-het-vuren moet komen en dat de strijd tegen IS moet worden voortgezet.

De oorlog in het land begon vijf jaar geleden met demonstraties tegen het bewind van Assad. Miljoenen mensen zijn de afgelopen jaren op de vlucht geslagen en meer dan 300.000 mensen kwamen om het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl