Deze babyfoto van Clara verspreidde Maria in de hoop haar te vinden Fundación Anahí

In Argentinië is een grootmoeder na een zoektocht van 39 jaar herenigd met haar kleindochter. Het meisje werd tijdens de dictatuur ontvoerd toen ze drie maanden oud was en bij aanhangers van het militaire regime ondergebracht. Haar ouders werden vermoord, ze waren lid van een linkse oppositiegroep.

Haar oma, de 92-jarige Maria Mariana, werd een van de grondleggers van de mensenrechtenorganisatie Grootmoeders van Plaza de Mayo, die vermiste kinderen opspoort. Ze zocht 39 jaar onophoudelijk naar haar kleindochter Clara. 

Oma en dochter werden na 39 jaar herenigd AFP

Haar zoekactie kreeg veel aandacht doordat Maria al die jaren open brieven schreef aan Clara. "Ze probeerden mij te overtuigen dat je net als je moeder bent vermoord, maar ik weet dat je nog leeft. Mijn droom is om je te mogen vasthouden en mijzelf te herkennen in jouw ogen", schreef de bijna blinde Maria in haar laatste brief afgelopen maart.

In haar brieven voegde ze babyfoto's toe in de hoop dat Clara zichzelf zou herkennen. Uiteindelijk meldde Clara zich en werd door DNA-testen bevestigd dat ze de kleindochter is van Maria. Clara is het 120ste vermiste kind dat is herenigd met familie.

Militair regime

In Argentinië was van 1976 tot 1983 tot een militair regime aan de macht. Oppositieleden en mensen met een linkse overtuiging werden opgepakt en verdwenen vaak zonder vorm van proces. 

Naar schatting werden 30.000 Argentijnen vermoord en 500 kinderen weggehaald bij hun ouders. Hun kinderen werden ter adoptie aangeboden aan sympathisanten van het bewind.

STER reclame