Koning Willem-Alexander: 'Angst niet wegstoppen of ontkennen'

Koning Willem-Alexander heeft in zijn kersttoespraak stilgestaan bij de zorgen van veel Nederlanders over de toekomst en de vragen die leven over de bescherming van onze manier van leven. Hij verwees daarbij naar de terreuraanslagen in Parijs, de miljoenen mensen die wereldwijd op de vlucht zijn geslagen en die ook naar Nederland komen.

De koning zei dat wij in een complexe wereld leven, maar hij stelde ook dat de problemen niet groter zijn dan de uitdagingen waarmee vorige generaties te kampen hadden.

Angst

"We hoeven onze angst niet weg te stoppen of te ontkennen. Maar we moeten hem ook niet de teugels van ons leven in handen geven en onze samenleving erdoor laten beheersen", zei hij.

Zelf put hij moed uit de strijd om de vrijheid die in het verleden is gevoerd en de vrije en open manier waarop mensen in Nederland met elkaar leven. "Bij grote uitdagingen moeten we laten zien waar we voor staan: onze democratie en onze rechtsstaat", zei de koning.

Essentieel

De koning vindt het essentieel dat mensen elkaar in hun waarde laten en in vrede naast elkaar leven. Dat is niet makkelijk en daar is in deze "turbulente tijd" moed voor nodig, zei hij. 

Hij roept op om trots te zijn op de vrije en open manier van leven in Nederland, op de overtuiging dat iedereen op een gelijkwaardige manier mee moet kunnen doen en op de rechtsstaat "die beschermt wat weerloos is en voorkomt dat alleen de hardste stemmen worden gehoord". 

Het was de derde keer dat koning Willem-Alexander een kersttoespraak hield. Vorig jaar stond die in het teken van de MH17-ramp. In 2013 benadrukte hij het belang voor ieder mens van het aangaan van relaties met anderen.

STER reclame