IS: verwijderen organen bij gevangenen toegestaan

Militanten van Islamitische Staat in Syrië (foto: 2014) AFP

IS-strijders mogen organen van gevangenen verwijderen, als die het leven van een moslim kunnen redden. Dat staat in een document van terreurgroep Islamitische Staat, dat in handen is van persbureau Reuters. De organen mogen ook worden verwijderd als dat betekent dat de gevangene de ingreep niet overleeft.  

De tekst zou zijn opgesteld door islamgeleerden die de religieuze regels bepalen waar IS-strijders zich aan moeten houden. "Het is toegestaan om elk deel van een lichaam van een afvallige te gebruiken", zo staat in het document dat gedateerd is op 31 januari 2015. Reuters benadrukt dat niet uit onafhankelijke bron is bevestigd dat het stuk authentiek is. 

Speciale Eenheden van de Amerikaanse strijdkrachten zouden het document in mei hebben gevonden bij een operatie in het oosten van Syrië, zeggen Amerikaanse functionarissen. De regering in Washington heeft het stuk laten vertalen.

Er staat ook in dat moslims in nood kannibalisme mogen plegen op het lichaam van een afvallige. Het begrip afvallige wordt in de tekst niet gedefinieerd. Volgens Reuters doelt IS daarmee op onder meer sjiieten, christenen en soennieten die geen radicale vorm van islam belijden.

Ongestraft

In het document staat verder dat het is toegestaan om een 'afvallige' te doden, als dat nodig is. "Het leven en de organen van een afvallige hoeven niet te worden gerespecteerd en mogen ongestraft worden verwijderd."

Het IS-document doet volgens het persbureau vermoeden dat de terreurgroep handelt in organen. In februari beschuldigde de regering van Irak IS-strijders ervan te handelen in organen van vermoorde burgers en gevangenen.

STER Reclame