AFP

Robert Downey Jr. heeft eerherstel gekregen van de gouverneur van Californië. De Amerikaanse acteur werd in jaren 90 veroordeeld voor drugs- en wapenmisdrijven en zat daarvoor een gevangenisstraf uit. Volgens gouverneur Brown verdient Downey het pardon omdat hij al jaren een deugdelijk leven leidt en respect heeft voor de wet.

De 50-jarige Downey is de laatste jaren vooral bekend van zijn rol als Tony Stark in de Iron Man-films. In 1993 werd hij genomineerd voor een Oscar voor de hoofdrol in de film Chaplin.

Downey werd in 1996 veroordeeld voor drugsbezit en rijden onder invloed. Hij zat daarvoor 15 maanden in de gevangenis. Hoewel die veroordeling nog steeds als terecht wordt gezien poetst het 'pardon' het blazoen van de acteur op. Ook heeft hij zijn stemrecht terug en mag hij net als andere burgers dienen in de jury van een rechtbank. 

De acteur diende zelf een verzoek in bij de gouverneur. "Downey heeft zijn schuld aan de samenleving betaald en verdient nu een volledig pardon", schrijft gouverneur Brown (.pdf).

STER reclame