ANP

Een uitje van 140 tot 150 vluchtelingen naar een zwembad in Ede is op het laatste moment afgeblazen. De vluchtelingen zouden morgen een paar uur gaan zwemmen, maar het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft een streep gehaald door het plan.

Een woordvoerder van het COA zegt dat van verschillende kanten is geadviseerd om de zwemdag af te gelasten. Hij benadrukt dat het geen lichtvaardig besluit was. 

Mogelijk heeft de afgelasting te maken met een ingezonden brief in het huis-aan-huisblad Edese Post. Daarin waarschuwde iemand voor toestanden als in Geldermalsen, waar protesten tegen de komst van een asielzoekerscentrum vorige week ontaardden in rellen. Ook klaagde de briefschrijver dat hij voor zijn kinderen "dure zwemcursussen" moest betalen, terwijl de vluchtelingen gratis konden gaan zwemmen.

'Trots op onze mensen'

Voorzitter Jan Telgen van Sportservice Ede, die zwembad De Peppel exploiteert, zegt dat de vluchtelingen samen met klanten van de voedselbank een paar uur het recreatiebad konden gebruiken. Er zouden geen lessen worden gegeven. Het initiatief voor de zwemdag kwam van het personeel van het zwembad. "Wij zijn trots op onze mensen en vinden het jammer dat we nu worden beperkt", zegt Telgen.

Burgemeester Van der Knaap "wist van niets", zo laat hij op Twitter weten. Hij vindt het besluit belachelijk. "Een mooi initiatief wordt zo tenietgedaan".

Telgen zegt dat meerdere bedrijven in Ede hun medewerking hadden aangeboden. Zo zou een vervoerbedrijf een bus beschikbaar stellen en zou een andere ondernemer zwemkleding regelen. De badmeesters zouden voor niets komen werken op Eerste Kerstdag.

Eerder deze maand werd in Nijmegen ook een activiteit voor vluchtelingen afgelast. Daar zouden mensen uit opvangcentrum Heumensoord gaan koken met bewoners van een zorgcentrum. Toen daar commotie over ontstond en het zorgcentrum negatieve reacties kreeg, werd de kookavond geschrapt.

STER reclame