De rotskoepel en de Al-Aqsamoskee op de Tempelberg
NOS Nieuws

Woede over bespotten dood Palestijnse baby

In Israël is grote woede ontstaan over beelden van een orthodox-joodse bruiloft, waarop gasten ronddansen met foto van een Palestijnse baby. De foto is met een mes doorboord.

De baby kwam in juli met zijn ouders om het leven bij een aanslag. Een groep joodse kolonisten zou brandbommen naar zijn huis hebben gegooid.

De beelden van de bruiloft zijn een week of drie geleden gemaakt. Ze werden gisteravond uitgezonden door het Israëlische tv-station Channel 10 (website in het Hebreeuws).

Extremisten

Een van de feestvierders steekt een mes door de foto van de baby. Andere dansen in het rond met messen, geweren en iets dat lijkt op een benzinebom.

Volgens Channel 10 was het een huwelijk tussen mensen die zeer bekend zijn in rechts-extremistische kringen in Israël. De dansende mensen worden beschreven als vrienden van de mensen achter de aanslag waarbij de baby werd gedood.

Premier Netanyahu heeft scherp afwijzend gereageerd. "De schokkende beelden tonen het ware gezicht van een groep die een gevaar vormt voor de Israëlische samenleving en de veiligheid van Israël," zegt de premier in een verklaring.

Ook andere politici in Israël hebben het incident veroordeeld. De Israëlische politie heeft een onderzoek aangekondigd.

Voortdurend geweld

De dood van de baby in juli, en de tijd die het kost om de verdachten ervan voor de rechter te brengen, droegen waarschijnlijk bij aan het voortdurende geweld tussen Israëliërs en Palestijnen.

Gisteren vielen er vier doden nadat twee Palestijnen net buiten Jeruzalem op een groep voetgangers hadden ingestoken.

Vandaag zijn vier Palestijnen gedood bij vier incidenten. Bij drie daarvan probeerde een Palestijn in te steken op Israëliërs. De vierde kwam om bij een schietpartij tussen Palestijnen en Israëlische militairen.

Gespannen kerstsfeer in Bethlehem

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl