Het nieuwe logo wordt aangebracht
NOS Nieuws

Onbegrip over 'IJzeren Kruis' op veerboot IJmuiden

De Deense rederij DFDS Seaways erkent dat zijn nieuwe logo associaties met de Tweede Wereldoorlog kan oproepen, maar is niet van plan om het aan te passen. Het nieuwe logo lijkt op het IJzeren Kruis, een Duitse militaire onderscheiding, en kan daarom associaties oproepen met de Duitse bezetting. Veerboten van DFDS varen onder meer van IJmuiden naar Newcastle.

Kritiek op het nieuwe logo kwam er alleen in Nederland, zegt een Nederlandse woordvoerder van het bedrijf. In Denemarken, Groot-Brittannië en Frankrijk, waar het ook opereert, stoort niemand zich eraan.

Oproep

Het bedrijf bestaat volgend jaar 150 jaar. "Speciaal daarom veranderen we het logo terug naar het logo waar we in 1866 mee zijn begonnen. Wat vinden jullie ervan?", vroeg het bedrijf op sociale media.

"Tjonge..... wat een misser. Blunder van de eerste orde", reageerde Ben Tamboer op Facebook. " Dit kan je toch niet menen? Maltezer kruis.... gedachten aan Hitler....... Wie heeft er bij jullie zo een gebrek aan historische kennis?"

"Hmmm, het logo doet ons denken aan een voormalige lijndienst naar Engeland", zegt @stalennoppen op Twitter en plaatst daarbij het logo van de Duitse luchtmacht, de Luftwaffe.

DFDS vraagt begrip voor het besluit. En volgens de rederij is het geen IJzeren Kruis, maar een Maltezer Kruis. Waarom de grondlegger daar destijds voor heeft gekozen, weet het bedrijf niet.

Het IJzeren Kruis is een Duitse militaire onderscheiding die in 1813 in Pruisen werd ingevoerd. In 1939 vervingen de nazi's de afbeelding van de Pruisische koningskroon door het hakenkruis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl