De Nigeriaanse president Buhari
NOS Nieuws

Nigeriaanse president denkt dat Boko Haram bijna verslagen is

De Nigeriaanse president Buhari denkt dat de terreurbeweging Boko Haram bijna verslagen is. Tegen de BBC zegt hij dat het Nigeriaanse leger technisch gezien de oorlog heeft gewonnen.

Buhari had het leger tot het eind van het jaar gegeven om Boko Haram te verslaan. In juli stuurde hij de top van het leger weg, omdat er geen successen werden geboekt in de strijd.

De president zegt dat het Boko Haram nu niet meer lukt om op de voor hen gebruikelijke manier aanslagen te plegen op veiligheidstroepen of drukbevolkte gebieden, namelijk met behulp van zelfmoordterroristen. "Boko Haram valt terug op geïmproviseerde explosieven. Daar zijn ze toe gereduceerd", zegt Buhari tegen de BBC.

17.000 doden

Volgens critici overdrijft de regering het succes van het leger. Steeds als het leger beweert Boko Haram te hebben weggevaagd, bouwt de terreurbeweging zich weer op. 17.000 mensen zijn gedood door Boko Haram en miljoenen zijn uit hun huis verdreven.

Boko Haram is inmiddels zes jaar actief vanuit het noordoosten van Nigeria. In de afgelopen twee jaar werd de terreurorganisatie ook actief in buurlanden Tsjaad, Niger en Kameroen. Ook deze maand zijn er nog aanslagen gepleegd door Boko Haram.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl