EPA

Een Brits moslimgezin dat van Londen naar Los Angeles wilde vliegen om Disneyland te bezoeken, werd vorige week zo'n beetje op de vliegtuigtrap terug naar huis gestuurd. Premier David Cameron beloofde vandaag de zaak uit te laten zoeken.

"De douane kwam naar ons toe en zei dat ze een telefoontje uit Washington hadden gehad waardoor we niet het vliegtuig in mochten", vertelt de 41-jarige Mohammad Tariq Mahmood. De visa voor Mohammad, zijn broer en hun negen kinderen waren zonder opgaaf van reden alsnog ingetrokken.

De van oorsprong Pakistaanse sportschoolhouder heeft een advocaat ingeschakeld om de 15.000 euro terug te krijgen die hij voor de reis had betaald. Het gezelschap had in Californië ook familie willen bezoeken die het al vijftien jaar niet had gezien.

Woedend

Advocaat Stella Creasy legde de kwestie bij het kantoor van premier Cameron neer. "Niet alleen deze familie is woedend. Dit voedt in breder verband de discussie en de verbolgenheid over hoe met bepaalde bevolkingsgroepen wordt omgegaan."

Creasy stelt dat onder moslims de vrees bestaat dat zij, na de oproep van Donald Trump om alle moslims de toegang tot de Verenigde Staten te weigeren, op basis van hun religie vaker tegen dit probleem aan gaan lopen.

Geheime dienst

Een woordvoerder van premier Cameron laat weten dat de zaak bekeken wordt. Volgens in Britse media opgevoerde bronnen hebben de Britse geheime diensten geen enkele rol gespeeld in het verhaal. 

Een bron bij de Amerikaanse overheid zou hebben verteld dat één van de elf familieleden op een lijst staat van mensen die een vliegverbod hebben. Welk familielid het betreft en waarom die een vliegverbod heeft, werd niet gezegd.

STER reclame