Datingfraude: 'Als er geld wordt gevraagd meteen afhaken'
Oplichting via datingsites komt steeds vaker voor. In de eerste tien maanden van dit jaar kwamen er al meer meldingen binnen bij de Fraudehelpdesk dan in heel 2014. Tot november ging het om 263 gevallen.
Bij datingfraude worden mensen die online op zoek zijn naar liefde opgelicht. Ze worden verliefd op iemand die ze leren kennen via internet en maken na een verzoek van de ander geld over. In sommige gevallen gaat het om duizenden euro's. Maar de grote liefde blijkt helemaal niet echt te zijn en het geld is weg.
Noodgeval
"Net na Kerst kreeg ik een berichtje waarin stond dat iemand me leuk vond", vertelt Marlon van Dalen, die ook slachtoffer is geworden van datingfraude. "De man, Tom, en ik kregen digitaal contact en ik werd verliefd - hoe gek het ook klinkt."
Van Dalen zou afspreken met de man, maar hij moest plots naar een booreiland voor zijn werk. Ze hielden wel contact via internet. Op een gegeven moment vroeg hij haar om geld over te maken. Dat had hij nodig voor een noodgeval. Van Dalen deed dat, meerdere keren. Tom zei dat hij het geld zou terugbetalen zodra hij terugkwam van het booreiland. Zo ging het door, tot Van Dalen erachter kwam dat Tom niet bestond.
Intense pijn
"Ik liep flinke financiële schade op", zegt Van Dalen. "Ik was echt alles kwijt. Maar de emotionele schade was ook aanzienlijk. Het was alsof mijn hart uit mijn lijf werd gerukt; het was zo'n intense pijn."
Het lijkt erop dat Van Dalens laatste storting, zo'n 20.000 euro, nog op tijd kon worden geblokkeerd. Maar de rest van het geld is weg en de dader is nog niet gepakt.
Kwetsbare mensen
De slachtoffers van datingfraude zijn vaak 50-plussers die alleen wonen, zegt de Fraudehelpdesk. "Vaak zijn het mensen die een dramatische gebeurtenis hebben meegemaakt in hun eigen leven. Zij zijn bijvoorbeeld weduwe of weduwnaar of hebben een heftige scheiding achter de rug."
"Maar het zijn ook heel vaak hoogopgeleide slachtoffers", gaat directeur Van Eck van de Fraudehelpdesk verder. "Dat verbaast misschien een hoop mensen. Het zit hem niet zozeer in de educatie, maar wel in het kwetsbaar zijn als mens."
Volgens Van Eck hebben veel slachtoffers helemaal niet door dat ze risico lopen als ze geld overmaken. "Slachtoffers zijn dan al helemaal in de fuik getrokken. Hij of zij realiseert zich helemaal niet wat het gevaar is, ondanks veel tegengas van kinderen of vrienden. Dat helpt niet, want het slachtoffer is er helemaal van overtuigd dat zijn of haar liefde echt bestaat."
Keurmerk
Datingsites hebben een stichting opgericht in samenwerking met de Consumentenbond. Die stichting Keurmerk Veilig Daten wil onder meer oplichting tegengaan. Websites die het keurmerk van de stichting hebben, moeten aan bepaalde voorwaarden voldoen.
Datingsite Parship zegt dat oplichters vaak hun slag slaan via sociale media en gratis datingsites. "Bij betaalde sites is de kans kleiner om een oplichter tegen te komen. Zij laten natuurlijk liever geen betaalgegevens achter."
Een woordvoerder van de site heeft verder nog tips voor mensen die online willen daten. "Als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat waarschijnlijk ook. En zodra er om geld gevraagd wordt, hoe zielig het verhaal ook: meteen afhaken."