Een B-52 bommenwerper van de eerste generatie
NOS Nieuws

VS geeft Koude Oorlog-lijst met doelwitten atoomaanval vrij

In Moskou, Leningrad en Oost-Berlijn kon je beter niet zijn als er een Amerikaanse atoomaanval was gekomen. In Moskou moesten in 1959 179 doelen systematisch worden vernietigd, in Leningrad (het huidige Sint-Petersburg) 145 en in Oost-Berlijn 91. Dat blijkt uit de Atomic Weapons Requirements Study for 1959, een 800 pagina's tellend document van het Amerikaanse Strategic Air Command dat door de nationale archiefdienst is vrijgegeven.

De potentiële doelen in Oost-Europa, de Sovjet-Unie en China worden aangeduid als DGZ's: "designated ground zeros" oftewel gebieden die met de grond gelijk moeten worden gemaakt. Behalve fabrieken, regeringsgebouwen en militaire complexen staat ook de bevolking als DGZ aangemerkt, schrijft The New York Times.

De DGZ's worden met codenummers aangeduid. De exacte adressen en namen van de DGZ's zijn nog altijd niet bekend. Die staan in weer een ander geheim document, dat de 'Bomaanval Encyclopedie' wordt genoemd. William Burr, nucleair historicus aan de George Washington Universiteit, probeert ook dat stuk boven tafel te krijgen. Zijn eerste verzoek om het nu vrijgegeven document te mogen zien, dateert uit 2006.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl