De Al Fourqaan moskee in Eindhoven waar de conferentie gehouden wordt
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Rechter: zeven imams niet welkom in Eindhoven

Zeven imams mogen morgen niet spreken op een islamitische conferentie in Eindhoven. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch bepaald, schrijft Omroep Brabant.

Burgemeester Rob van Gijzel zei gisteren al dat de imams niet welkom zijn. Volgens de gemeente Eindhoven zou een van de sprekers hebben deelgenomen aan de strijd in Syrië. Het bewijs zou een foto zijn waar de spreker met een kalasjnikov te zien is. De predikers zouden zich ook negatief hebben uitgelaten over onder anderen Joden en homoseksuelen.

'Er waren nooit ongeregeldheden'

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid liet ook weten bezwaren te hebben tegen de zeven imams vanwege hun uitlatingen.

De organisatie van de conferentie, Stichting Waqf, was het oneens met die beslissing en stapte naar de rechter. Volgens hen zijn de uitspraken van predikers vaak uit verband of context gerukt. "De conferentie wordt al 32 jaar gehouden. Er zijn nog nooit ongeregeldheden geweest", aldus Stichting Waqf in de rechtszaal. "De sprekers zijn in het verleden al een keer geweest. Dat leidde toen niet tot problemen."

De gemeente zegt dat zeven andere sprekers wel gewoon naar de conferentie mogen komen. "Er mogen genoeg predikers komen die er conservatieve denkbeelden op nahouden, maar niet haatzaaien."

Een van de sprekers heeft inmiddels afgezegd. Van twee andere imams is het visum ingetrokken. Autoriteiten hebben om intrekking van de visa van drie andere sprekers gevraagd. Van de zesde spreker is geen visum bekend.

Advertentie via Ster.nl