Rienk Kamer / NOS

"Ik doe het voor mijn land, Syrië is mijn hart." De 47-jarige kunstenaar Jomard Dirki zegt het met een diepe zucht. Drie maanden geleden kwamen hij en zijn zoon aan in Nederland na een lange en gevaarlijke reis. 

"Ik was op de vlucht voor de gevechten in Syrië. De hele dag werd er gevochten. Voor niks, ze zijn gek." Dirki en zijn zoon verbleven eerst in Ter Apel om daarna te verhuizen naar een vluchtelingenopvang in Apeldoorn.

Daar schildert hij vrijwel dagelijks in het Experience Centre van verffabriek Royal Talens. Tien schilderijen gaan vanavond onder de hamer. De opbrengst is niet voor hemzelf, maar voor Serious Request.

De mensen hier zijn lief voor mij en mijn zoon.

Jomard Dirki

Midden tussen de honderden tubes en potjes werkt de kunstenaar aan een portret van koning Willem-Alexander. Op de schildersezel ernaast staat al een portret van koningin Máxima. Deze zijn niet geveild. "Ik wil ze graag aanbieden aan de koning. Als dank aan het hele Nederlandse volk. De mensen zijn lief voor mij en mijn zoon."

Dat Dirki hier in alle rust kan schilderen, moet voor hem een verademing zijn. Nog niet zo lang geleden moesten hij, zijn vrouw en twee kinderen vluchten voor de oorlog in zijn vaderland. 

In Libanon hoopten ze veilig te zijn, maar de omstandigheden waren daar erg slecht. Zijn vrouw en dochter konden bij een familielid in Qatar terecht, Dirki ondernam met zijn zoon de reis naar Europa. Via onder meer Turkije en Griekenland kwam hij in Nederland terecht.

Eenmaal in Apeldoorn zag zijn zoon bij toeval het Experience Centre van de plaatselijke verffabriek. Vader en zoon werden hartelijk ontvangen door manager Daniël Sas, die de kunstenaar een werkplek en materiaal aanbood. 

'Ik heb alleen mezelf nog'

Sas zegt, "Jomard mag geen geld verdienen omdat hij nog geen vluchtelingenstatus heeft. Toen ik hoorde wat het doel was van Serious Request (geld voor jongeren in oorlogsgebieden, red) heb ik dat met hem besproken. We dachten: hoe mooi zou het zijn om met zijn schilderijen dit goede doel te dienen."

In anderhalve maand schilderde Dirki tien werken, vooral portretten. Vanavond wordt duidelijk wat ze opbrengen. 

Het is de bedoeling dat het geld morgen wordt aangeboden aan de 'bewoners' van het Glazen Huis in Heerlen. Of dat gaat lukken, is nog de vraag. Datzelfde geldt voor een eventuele ontvangst door de koning… 

STER reclame