ANP
NOS Nieuws

Bouman: er komt zeker een aanslag

Voor vertrekkend korpschef Gerard Bouman staat vast dat er een terroristische aanslag komt in Nederland. In een interview met De Telegraaf zegt hij dat terrorisme hem het meest zorgen baart in Nederland.

"Nederland is een oase in Europa", zegt hij in de krant. "Een van de weinige plekken waar nog geen aanslag is gepleegd. Voor mij staat vast dat die er komt."

Wijkagenten

Daarom zou Bouman graag willen blijven investeren in wijkagenten. Volgens hem zijn zij de reden dat er nog geen aanslag is gepleegd. "De rol van wijkagenten op dit vlak is essentieel. Er is geen wijk waar we niet komen."

Het contact in de wijk moet volgens Bouman niet worden verloren. "Het beeld dat het gevaar bij terrorisme van buiten komt, is door de recente aanslagen gelogenstraft."

De Nationale Politie heeft maatregelen genomen tegen terrorisme. Bouman wil niet zeggen welke maatregelen, maar zwijgt niet helemaal. "Wel kan ik zeggen dat enkele honderden gewone agenten zijn opgeleid voor het gebruik van een zwaarder, lang en automatisch wapen."

De migrantenstroom naar Nederland legt volgens Bouman een grote druk op het korps aan politieagenten. "En terecht: want de vluchteling heeft net zoveel recht op veiligheid als Gerard Bouman, die hier toevallig geboren is", zegt Bouman in het interview. Maar het onttrekt wel capaciteit, dagelijks honderden agenten. "De wijkagent wordt bijvoorbeeld uit zijn omgeving getrokken."

Geld raakt op

Het geld van de Nationale Politie raakt volgens Bouman intussen op. "Het einde van het eigen vermogen van de Nationale Politie is in zicht. Dat eigen vermogen is nodig om klappen op te vangen." Als er geen geld bijkomt, kan dat niet meer, waarschuwt de korpschef.

"We hebben tot nu toe bij bezuinigingen niet aan de operationele sterkte willen komen, maar moeten dat nu wel doen als de situatie zo blijft. Het huidige niveau is niet te handhaven."

Bouman vertrekt 1 februari als korpschef bij de Nationale Politie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl