anp

Het kabinet heeft de voorgenomen hackbevoegdheid voor de politie op bepaalde punten afgezwakt. De politie mag in het nieuwe plan minder vaak computers van verdachten hacken.

Op dit moment mag de politie nog helemaal niet hacken, met één uitzondering: bij fysieke toegang tot een apparaat, mag een virus met een tap worden geplaatst. De politie mag geen bestanden kopiëren.

Twee jaar geleden wilde het kabinet de bevoegdheden vergaand verruimen en de telefoons, computers en andere apparaten van verdachten laten hacken bij verdenking van een misdrijf waarop ten minste vier jaar cel staat. Dat wordt in sommige gevallen nu acht jaar cel. Als een apparaat alleen wordt gehackt om iemand af te luisteren, blijft de lat bij vier jaar cel liggen. 

Als de politie gegevens van iemands computer of telefoon wil halen, wordt de lat verlegd naar acht jaar. Hetzelfde geldt voor het ontoegankelijk maken van gegevens, bijvoorbeeld een site met illegale informatie. 

Een uitzondering is het uitvoeren van een ddos-aanval die de kritieke infrastructuur raakt, of  het 'groomen' - verleiden - van een minderjarige. Daarop staat minder dan acht jaar cel, maar wie ervan wordt verdacht, mag toch worden gehackt. 

Geen gegevens ontsleutelen

Over de nieuwe wet is veel discussie geweest. Een controversieel onderdeel ervan, het decryptiebevel, is helemaal geschrapt, blijkt uit de nieuwe plannen. Het kabinet wilde verdachten van kinderporno en terrorisme kunnen dwingen om hun wachtwoorden af te geven die ze gebruiken om hun bestanden te beveiligen. 

Na forse kritiek ziet het kabinet daarvan af. Het plan zou in strijd zijn met het recht om niet aan je eigen veroordeling te hoeven meewerken.

Verder kunnen verkopers die goederen op internet aanbieden maar niet leveren, straks makkelijker worden vervolgd. Ook 'grooming' wordt straks strafbaar, net als het helen van gestolen informatie. 

STER reclame