In 2009 werden honderdduizenden kinderen ingeënt tegen de Mexicaanse griep
NOS Nieuws

Zieke kinderen mogelijk gecompenseerd vanwege 'slaapziekte'

Kinderen die ziek zijn geworden door een vaccin tegen de Mexicaanse griep krijgen mogelijk compensatie. Het ministerie van VWS is daarover met een aantal gezinnen in gesprek, bevestigt VWS na berichtgeving door EenVandaag.

Een aantal kinderen die in 2009 zijn gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep hebben de ernstige slaapziekte narcolepsie ontwikkeld. Kinderen die eraan lijden hebben overdag last van onbedwingbare slaapaanvallen.

Het Nederlands Bijwerkingencentrum Lareb heeft tot nu toe 27 meldingen gekregen van ouders. Overigens is nog niet bij al deze gevallen vastgesteld dat er een causaal verband is.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt dat er gesprekken gaande zijn over compensatie. Wanneer er afspraken volgen, kon zij nog niet zeggen.

In 2009 werden ongeveer een half miljoen kinderen gevaccineerd tegen de Mexicaanse griep. Drie jaar later kwam in een Europees onderzoek naar voren dat er een verband is tussen een van de vaccins (Pandemrix) en het ontstaan van de chronische slaapziekte.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl