NOS Nieuws

NS houdt oude treinen langer in dienst tegen drukte

De Nederlandse Spoorwegen hebben maatregelen bekendgemaakt waarmee de verwachte drukte in het volgende jaar moet worden tegengegaan. Oude dubbeldekkers worden opgeknapt en ingezet, de Mat '64 (ook wel bekend als 'Apekop') blijft langer rijden en de verhouding tussen eerste- en tweedeklaszitplaatsen wordt aangepast.

Ook wordt niet-noodzakelijk onderhoud deels uitgesteld en worden bussen ingezet op de knelpunten. Daarnaast laat de NS het eigen kantoorpersoneel vanaf volgend jaar buiten de spitstijden reizen.

Volgens NS-president-directeur Roger van Boxtel leveren de maatregelen duizenden extra zit- en staanplaatsen op. "We zetten al het oude materieel in dat we nog hebben", zegt Van Boxtel in het NOS Radio 1 Journaal. Het betekent volgens Van Boxtel niet dat de problemen met drukke treinen voorgoed voorbij zijn. "We halen alles uit de kast, maar ik kan niet garanderen dat iedereen straks een zitplaats heeft. Maar je kunt nog altijd beter staan in de trein, dan in de file staan met je auto."

Meer reizigers

Staatssecretaris Dijksma had de NS verzocht om voor Kerst met een plan te komen, omdat de organisatie voor volgend jaar veel drukte verwacht op de spoorwegen. De drukte komt onder meer doordat oude treinstellen, zoals de Mat '64, uit de dienstregeling zouden worden gehaald.

Tegelijkertijd wordt een stijging van het aantal reizigers verwacht, onder meer doordat de ov-studentenkaart in 2017 ook geldig wordt voor minderjarige mbo-scholieren. De NS heeft nieuwe treinen besteld, maar die worden pas tegen het eind van 2016 geleverd.

Calamiteiten

De NS laat vanaf volgend jaar 29 oude dubbeldekkers terugkeren op het spoor. Daarvan moeten elf rijtuigen eerst worden opgeknapt. Deze zullen vanaf september 2016 inzetbaar zijn.

De Mat '64 wordt in het nieuwe plan niet uit de dienstregeling gehaald, maar ingezet als reservematerieel in geval van calamiteiten. De NS noemt dit een "uiterste krachtinspanning voor de reiziger".

De aanpassing van de verhouding tussen eerste- en tweedeklaszitplaatsen geldt alleen voor sprinters van het type SLT-6. Volgens de NS sluit de huidige verdeling niet aan op de vraag van de reizigers. Deze ombouw is naar verwachting in de zomer van 2016 voltooid.

De NS trekt 8,5 miljoen euro uit voor de extra maatregelen. Dat komt bovenop de 320 miljoen die al is geïnvesteerd in extra materieel voor de komende twee jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl