Al Fourqaan-moskee in Eindhoven
NOS Nieuws

Zeven omstreden imams geweigerd in Eindhoven

Zeven imams zijn niet welkom in Eindhoven. Burgemeester Rob van Gijzel heeft ze verboden om later deze week te spreken op een islamitische conferentie in de stad. De geweigerde sprekers zouden zich negatief uitgelaten hebben over onder andere joden en homoseksuelen.

Het gaat om een jaarlijkse conferentie van de Stichting Waqf, die gehouden wordt van 24 december tot en met 27 december. Het thema is "Dit is Mohammed en dit is zijn nobele boodschap".

Volgens voorzitter Nasr El Damanhoury van de stichting gaat het besluit in tegen vrijheid van godsdienst in Nederland. De stichting gaat tegen het besluit van de gemeente in beroep.

Besluit

De gemeente heeft contact gehad met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) over de sprekers die waren uitgenodigd voor de conferentie. De Coördinator heeft laten weten dat zeven imams in eerdere toespraken antisemitische en anti-homo-uitspraken hebben gedaan.

Op basis daarvan heeft de Coördinator volgens de gemeente geadviseerd om de preken niet door te laten gaan. Volgens de gemeente is het visum van een van de imams al ingetrokken en staat dit ook te gebeuren bij de zes andere imams.

De burgemeester heeft daarop besloten om de zeven imams toegang tot de moskee en omgeving te weigeren, omdat de openbare orde in het geding kan komen.

Beroep

De stichting Waqf is het niet eens met het besluit. Volgens El Damanhoury gaat het niet om wat de imams in het verleden hebben gezegd, maar om wat ze tijdens deze conferentie zullen zeggen.

De stichting organiseert deze conferentie al 25 jaar en sommige van de imams die nu in opspraak zijn geraakt, waren in het verleden wel welkom. De voorzitter begrijpt niet waarom de gemeente nu dit besluit neemt. "Bij ons hebben ze nooit iets gezegd dat niet door de beugel kan."

De stichting stapt naar de rechter om het besluit ongedaan te maken. "Ik sta er persoonlijk garant voor dat de conferentie geen bedreiging zal zijn voor de openbare orde", zegt de voorzitter. Hij hoopt dat de zaak morgen al voor de rechter komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl