Het Van Gogh Museum in Amsterdam deed het erg goed, mede dankzij de Munch-tentoonstelling
NOS Nieuws

Ook 2015 weer een goed jaar voor musea

De grotere musea in ons land hebben ook in 2015 weer een goed jaar gedraaid. Ten opzichte van vorig jaar groeide het aantal bezoekers gemiddeld met iets meer dan zeven procent (7,2%). Dat blijkt uit een onderzoek van de regionale omroepen en de NOS.

Toch blijft de groei achter bij de afgelopen jaren: eerder deze maand maakte de Museumverenging bekend dat tussen 2011 en 2014 de bezoekersaantallen met gemiddeld 9,3 procent per jaar stegen.

De top van de ranglijst wordt net als vorig jaar aangevoerd door de grote musea in Amsterdam. Het Van Gogh Museum doet het verhoudingsgewijs het best met 17,8 procent meer bezoekers. Volgens het Van Gogh is de groei onder meer te danken aan de heropening van de tentoonstellingsvleugel en de expositie Munch - Van Gogh.

De grootste groeier is het Haagse Gemeentemuseum dat naar eigen zeggen profiteerde van een ‘Rothko-effect’. Door de expositie van schilderijen van Mark Rothko ontdekten veel mensen het museum: 50 procent meer bezoekers dan in 2014.

Ook het Mauritshuis had veel meer bezoekers, maar dat komt doordat het museum in de eerste helft van 2014 nog gesloten was. Opvallend is dat Rotterdam met geen enkel museum in de top van de ranglijst staat. Museum Boijmans van Beuningen komt met 270.000 bezoekers pas op de achttiende plaats.

Buiten de top vijftien waren er ook flinke winnaars onder de grotere musea: het Allard Piersonmuseum in Amsterdam profiteerde onder meer van het pop-upmuseum van De Wereld Draait Door en groeide met 50 procent. Het Singer Museum in Laren verwelkomde 35 procent meer bezoekers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl