Ryanair op Schiphol
NOS Nieuws

Prijsvechters luchtvaart winnen verder terrein

Reizigers stappen steeds vaker aan boord bij prijsvechters zoals Transavia, EasyJet en Ryanair. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek vloog vorig jaar ruim 33 procent van alle passagiers op de Nederlandse luchthavens met een budgetmaatschappij. In de eerste drie kwartalen van 2015 is dit verder opgelopen tot 35 procent.

In tien jaar tijd is het aantal reizigers dat met een prijsvechter vliegt verdubbeld naar ruim 20 miljoen, blijkt uit cijfers van het CBS.

Regionale luchthavens

Vooral de regionale vliegvelden Eindhoven, Rotterdam, Groningen en Maastricht profiteren van de toename aan budgetreizigers. Eindhoven Airport is daarvan de grootste. Een op de 14 passagiers gaat via die luchthaven.

Toch blijft Schiphol ook voor de prijsvechters de grootste luchthaven. Ruim zeven op de tien reizigers van de prijsvechters vertrekken vanaf Schiphol.

Groei passagiers

Volgens het CBS dragen budgetmaatschappijen fors bij aan de groei van de passagiersluchtvaart. Die nam sinds 2004 toe met 37 procent tot 61 miljoen passagiers in 2014.

Londen

Londen blijft de favoriet onder passagiers van de prijsvechters. Vorig jaar vlogen 2 miljoen reizigers met een budgetmaatschappij van en naar Londen. De bestemmingen zijn ook steeds vaker vakantielanden als Spanje, Turkije en Italië.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl