Makelaar plakt stikker op verkoopbord
NOS Nieuws

'Kopers nemen grote risico's door oververhitting'

Het aantrekken van de woningmarkt brengt grote risico's met zich mee. Daarvoor waarschuwt de Vereniging Eigen Huis (VEH). "Kopers willen soms zo graag een bepaalde woning dat ze beschermende voorwaarden, zoals een bouwkundige keuring of voorbehoud van financiering, laten vallen", zegt Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis.

Vooral in verhitte markten, zoals Amsterdam en Utrecht, bieden kopers vaak gehaast. "Het komt steeds vaker voor dat mensen een paar keer mis hebben gegrepen. Daarna zeggen ze al snel: 'Dat gaat me niet meer gebeuren.' Dus bieden ze maar zonder voorbehoud."

Financiële problemen

Daardoor kunnen ze in financiële problemen komen, waarschuwt VEH. Doordat mensen al het geld in de aankoop van de woning stoppen, houden ze geen geld over voor het verhuizen en inrichten van het nieuwe huis.

Kopers willen soms zo graag een bepaalde woning, dat ze een bouwkundige keuring of voorbehoud van financiering laten vallen."

Hans André de la Porte, Vereniging Eigen Huis

"Maar het kan nog erger," vertelt André de la Porte, "Sommigen laten bijvoorbeeld geen bouwtechnische keuring doen en komen er pas na de koop achter dat er allerlei gebreken zijn. Of het blijkt dat de Vereniging van Eigenaren geen reserves heeft. Dan moet de koper bij groot onderhoud ineens veel bijleggen.

Geleerd van de crisis

Toch is er wel geleerd van de crisis, zegt André de la Porte. Banken stellen meer eisen en het maximale bedrag dat men kan lenen voor een hypotheek is stapsgewijs verlaagd. "Het is nu niet meer mogelijk een te hoge hypotheek af te sluiten. Maar wat je nu dus ziet is dat mensen al hun reserves gaan inzetten."

'Mensen leggen al hun spaargeld in en denken pas achteraf: dat had ik niet moeten doen'

Volgens de Vereniging Eigen Huis weten kopers wel beter hoe ver ze kunnen gaan, maar bieden ze in de haast en door de druk soms toch meer dan ze eigenlijk wilden. "Ons advies: 'hou je hoofd koel.' Als je vandaag een huis misloopt, bedenk dan dat er morgen weer nieuwe zijn."

Overtrokken

Sven Heinen, voorzitter van Makelaarsvereniging Amsterdam, herkent zich niet in de waarschuwende woorden van de VEH. "Het is inderdaad zo dat de prijzen stijgen, maar dat is een kwestie van vraag en aanbod." Hij vindt de boodschap van André de la Porte dan ook overtrokken.

Toch ziet ook Heinen dat consumenten elkaar opjutten. "Vooral in krappere markten wordt er meer en meer overboden. Toch heb ik wel het gevoel dat kopers zich veel beter voorbereiden." Hij ziet dat onder meer terug in een stijging van het aantal aankoopopdrachten.

Vereniging Eigen Huis onderschat zijn eigen achterban. Die is beter voorbereid dan ze denken.

Sven Heinen, voorzitter Makelaarsvereniging Amsterdam

"De Vereniging Eigen Huis onderschat zijn eigen achterban. Die is beter voorbereid dan ze denken." Volgens Heinen maakt de VEH de mensen onnodig bang. "Er is een gezegde dat luidt: 'never waste a good crisis.' En dat hebben zowel kopers als makelaars gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl