EPA
NOS Nieuws

Srebrenica-boek De Doofpotgeneraal alsnog verboden

Het Srebrenica-boek 'De Doofpotgeneraal' van Edwin Giltay mag niet meer worden verkocht. De rechtbank in Den Haag stelt daarmee een oud-medewerkster van de Militaire Inlichtingendienst in het gelijk die vindt dat haar goede naam door het boek is aangetast.

De Doofpotgeneraal kwam een jaar geleden uit en gaat over "de interne strijd binnen Defensie" rond het beruchte fotorolletje. Daarop zouden beelden hebben gestaan van moslimmannen die door Servische militairen in 1995 in Srebrenica zijn vermoord. Het Nederland Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies (NIOD) concludeerde later dat het ontwikkelen van het rolletje was mislukt "door een door niemand gewenste menselijke fout".

Een aantal medewerkers bij Defensie zou hebben gezegd dat de foto's er nog steeds zijn en ze zouden tevergeefs hebben geprobeerd het fotomateriaal openbaar te maken. Volgens auteur Edwin Giltay heeft oud-generaal Van Baal voorkomen dat de foto's werden gepubliceerd. Hij wilde daarmee de Dutchbatters beschermen, schrijft Giltay.

Foutief beschreven

De ex-medewerker van de inlichtingendienst MID (tegenwoordig de MIVD) vindt dat Giltay haar in het boek foutief heeft beschreven en dat het daarom verboden moet worden.

Ze zegt dat ze bij de dienst een administratieve baan had en niets te maken had met inlichtingenzaken. Verder staat er volgens haar in het boek ten onrechte dat ze "loslippig en babbelziek" was. Ze zou volgens het boek hebben verteld dat het fotorolletje met Servische oorlogsmisdaden er nog was en dus niet was verdwenen. Daar klopt niets van, zegt ze.

De rechtbank geeft haar gelijk en wijst er bovendien op dat de vrouw niet de gelegenheid heeft gekregen om de inhoud vooraf te lezen.

"De schrijver heeft het manuscript wel gestuurd naar de minister van Defensie en de minister van Binnenlandse Zaken met het verzoek erop te reageren. Maar hij heeft het niet gestuurd aan de MID-medewerkster en haar ook niet op een andere manier geïnformeerd over de publicatie."

Ze kwam er pas in maart van dit jaar achter dat haar naam werd genoemd in De Doofpotgeneraal, blijkt uit het vonnis van de rechter.

De schrijver houdt vol dat alles in het boek klopt. Hij gaat daarom in hoger beroep tegen het verkoopverbod. In afwachting daarvan heeft Edwin Giltay de website over het boek gesloten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl