De eerste oesterkwekerij aan land in het Zeeuwse kats
NOS Nieuws

Eerste oesters van het land met Kerst op tafel

 • Rob Koster

  Onderzoeksjournalist / verslaggever

 • Rob Koster

  Onderzoeksjournalist / verslaggever

In het Zeeuwse Kats aan de Oosterschelde worden voor het eerst ter wereld oesters aan land gekweekt. Vader Sam en zoon Sybe Smit hebben een hightech-zeeboerderij gebouwd, waar oesters rijpen in bakken met gezuiverd water uit de Oosterschelde en zelfgekweekt plankton. De eerste landoesters worden deze week op de markt gebracht, zodat ze met de kerst te verkrijgen zijn in restaurants en de betere viswinkels.

De creuse, de oester die traditioneel in de Oosterschelde wordt gekweekt, kampt met ziektes en heeft last van slakken die de oesters aantasten. Door de kweekmethode op land blijven de oesters gezond en kan het hele jaar door een goede oester worden geleverd.

Omdat het jaren duurt om oesterbroed vet te mesten, werkt de familie Smit nu nog met halfwas oesters die zijn aangekocht en op de zeeboerderij verder worden gerijpt. Het is de bedoeling om uiteindelijk de hele kweek naar het vasteland te verplaatsen.

Naast de creuse wil het bedrijf ook de platte oesters gaan kweken. Die oester staat in de 'oesterhiërarchie' nog een trapje hoger.

 • NOS
  De eerste landoesters op weg naar het kerstdiner
 • NOS
  Sybe en Sam Smit bij hun zeeboerderij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl