Asielzoekers op een Deense snelweg
NOS Nieuws

Denemarken wil juwelen asielzoekers innemen

Een plan van de Deense regering om asielzoekers te laten meebetalen aan hun opvang leidt tot ophef. Volgens een wetsvoorstel moeten binnenkomende vluchtelingen waardevolle bezittingen als juwelen en contant geld inleveren bij de grens. Ook asielzoekers die al in het land wonen vallen straks, als het aan de regering ligt, onder de nieuwe regels.

De bedoeling is dat de douane de bagage van de vluchtelingen doorzoekt en onder meer juwelen en alle cash boven de 400 euro in beslag neemt. Persoonlijke zaken als horloges, telefoons en trouwringen mogen ze houden.

In de praktijk zal het er op neerkomen dat vluchtelingen alleen persoonlijke spullen met een waarde ver boven de 400 euro hoeven in te leveren, aldus een nieuwsbericht van het ministerie van Immigratie.

Volgens minister Støjberg is de maatregel nodig om de asielzoekersopvang betaalbaar te houden. Net als andere Europese landen heeft Denemarken dit jaar te maken met een aanzienlijke stijging van de instroom.

Nazi-praktijken

Zowel in binnen- als buitenland wordt met afschuw gereageerd. Tegenstanders vergelijken het plan met wat de nazi's in de Tweede Wereldoorlog met de Joden deden. Verder is de Deense oppositie bang voor het imago van Denemarken in het buitenland.

Denemarken heeft sinds afgelopen zomer een liberale minderheidsregering die gedoogsteun krijgt van de nationalistische Deense Volkspartij. Sindsdien zijn er al meer maatregelen genomen om immigratie aan banden te leggen.

Het wetsvoorstel wordt in januari in het Deense parlement behandeld. Als dat instemt, wordt de wet in februari van kracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl