NS verkoopt dagelijks 24.000 extra kaartjes na sluiten poortjes

ANP

Op treinstations waar de toegangspoortjes de afgelopen tijd zijn dichtgegaan, verkoopt de NS 2 procent meer kaartjes dan voorheen. De maatregel levert landelijk 24.000 extra betalende reizigers per dag op, heeft de NS onderzocht.

Dit jaar zijn er op tientallen stations poortjes gekomen, waardoor mensen alleen nog met een geldig vervoersbewijs kunnen doorlopen. Het moet onder meer leiden tot meer veiligheid voor NS-personeel en reizigers. Het overgrote deel van de agressiegevallen in de trein wordt veroorzaakt door zwartrijders. 

De NS zegt dat onder reizigers het veiligheidsgevoel is toegenomen. Op stations met gesloten poortjes geeft 90 procent van de reizigers een 7 voor zijn gevoel van veiligheid. Op stations zonder poortjes of met poortjes die nog niet gesloten zijn, is dat 81 procent.

Meer reizigers

Maandag sluiten de poortjes op station Deventer. Dat is dan het vijftigste station waar iedereen een vervoersbewijs nodig heeft om naar de perrons te lopen. Uiteindelijk gaan op 82 stations de poortjes dicht.

Uit gegevens over de eerste helft van 2015 blijkt dat er sowieso meer met de trein wordt gereisd dan in 2014. Het aantal kilometers dat reizigers in de trein zaten, steeg met zo'n 2 procent. Maar het aantal reizigerskilometers geeft geen uitsluitsel over het precieze aantal reizigers. Het zou ook kunnen dat mensen langere afstanden afleggen in de trein dan voorheen.

STER Reclame