Snowboarder Van der Wal stopt met pijn in het hart

Dolf van der Wal in actie tijdens de kwalificatie van de halfpipe van de WK snowboarden AFP

Dolf van der Wal stopt met professioneel snowboarden. De 28-jarige Amsterdammer doet dat met pijn in zijn hart. Hij wilde zelf nog wel door, maar de skibond en NOC*NSF steken bij het snowboarden geen geld meer in de senioren.

Van der Wal heeft tien jaar lang op het hoogste niveau gesnowboard. Hij was in 2010 de eerste Nederlandse freestyle snowboarder die op de Olympische Spelen uitkwam. Hij werd 37ste in Vancouver. In 2014 was hij in Sotsji weer van de partij, maar kwam hij in de kwalificatie hard ten val.

"De afgelopen twee jaar heb ik het plezier een beetje verloren"

Snowboarder Dolf van der Wal vertelt in NOS Langs de Lijn waarom hij zijn carrière beëindigt.

De Nederlandse Ski Vereniging en NOC*NSF hebben besloten om bij het snowboarden alleen nog in de jeugd te investeren, omdat er geen vertrouwen is dat de senioren nog om de medailles kunnen meedoen. "Ik wilde zelf wel verder, maar om te snowboarden heb je een halfpipe in de bergen nodig", zegt Van der Wal. "Dat kost nogal wat." Het komt neer op tienduizenden euro's per jaar en dat geld kan de snowboarder niet bij elkaar krijgen.

Van der Wal heeft een bittere nasmaak bij het einde van zijn carrière. "De afgelopen twee jaar heb ik het plezier een beetje verloren, mede door de manier van samenwerking met de skibond. Twee jaar geleden kwam Wopke de Vegt bij de skibond en sindsdien is er veel aan het beleid veranderd. Er wordt anders met ons omgegaan."

Dolf van der Wal komt ten val tijdens de Spelen in Sotsji ANP

Onprofessioneel

Volgens Van der Wal zijn de snowboarders ontevreden met de faciliteiten, is er onduidelijkheid over het budget en is er onvoldoende bemiddeling vanuit de bond. "Een bond moet je in bescherming nemen en voor je opkomen. Maar ik moest zelf actie ondernemen om trainingsprogramma's samen te stellen. Dat vind ik onprofessioneel. Er waren te veel randzaken om het maximale uit jezelf te kunnen halen."

Toch kijkt Van der Wal tevreden terug op zijn professionele carrière. "Voor een land zonder bergen ben ik supertrots over wat ik heb neergezet. Toen ik begon, was er nog niet zo veel. Sindsdien is het alleen maar groter en groter geworden. Ik heb tien supermooie jaren gehad en dat heb ik allemaal te danken aan de skibond."

Buitenbeentje

Van buitenbeentjes werden de snowboarders topsporters. Maar volgens Van der Wal zijn het ook buitenbeentjes gebleven. "Op de Olympische Spelen had ik steeds het gevoel dat we als minderwaardig werden gezien. Snowboarders gaan ook anders om met de term topsport. Ze zijn wat relaxer, er is nooit echt sprake van concurrentiestrijd. Iedereen die snowboardt, is je vriend. Als iemand iets tofs doet, vind je dat alleen maar vet."

En nu? Is er nog een leven als voormalig snowboarder? "Ik werk, dus ik ga nu een, zeg maar, normaal leven leiden. Maar ik ga mijn snowboard zeker niet in tweeën zagen. Ik wil wel iets met talenten gaan doen. En coachen sluit ik ook zeker niet uit."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2014: Van der Wal en De Jong stellen teleur in Sotsji
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

STER Reclame