Pete Seeger bij een optreden in januari 2009 met Bruce Springsteen
NOS Nieuws

FBI ging gangen na van zanger Pete Seeger

De Amerikaanse folkzanger Pete Seeger is jarenlang onderwerp van onderzoek geweest van de FBI. Seeger had zich aan het begin van de Tweede Wereldoorlog aangemeld voor het leger, maar tot zijn teleurstelling werd hij nooit ingezet op een verantwoordelijke post.

Het onderzoek naar Seeger begon in 1942, toen Seeger zich uitsprak tegen een voorstel om alle Japanse Amerikanen te deporteren. Hij schreef toen aan een vriend "dat we nu juist ten strijde zijn getrokken om de wereld te bevrijden van dit soort Hitleriaanse voorstellen, dit enge patriottisme".

De militaire inlichtingendienst ging vervolgens uitgebreid de gangen na van Seeger. De brieven van en aan zijn Japans-Amerikaanse verloofde Toshi werden onderschept. Zijn vader, vrienden en de bevriende muzikant Woody Guthrie werden ondervraagd.

Het onderzoek werd doorgestuurd aan FBI-directeur J. Edgar Hoover. Het telt 1700 pagina's en is nu openbaar gemaakt.

Communist

De conclusie van de militaire inlichtingendienst was dat "Seegers communistische sympathieën, zijn onbevredigende relatie met diverse huisbazen en zijn band met communistische en andere twijfelachtige vrienden hem ongeschikt maken voor een verantwoordelijke functie".

Seeger heeft later erkend dat hij tot 1950 lid is geweest van de communistische partij in de VS.

Pete Seeger die liedjes schreef als If I Had a Hammer, Where Have All the Flowers Gone en Turn,Turn,Turn overleed in januari 2014, op de leeftijd van 94 jaar.

Veel liefde

In het leger werd hij opgeleid tot vliegtuigmonteur, maar tot een uitzending naar Europa of Azië is het nooit gekomen. Hij kwam nog wel bij de Special Services terecht, maar dan als muzikant om voor de militairen op te treden.

Zijn vriendin Toshi schreef hem ooit dat haar Japanse afkomst er waarschijnlijk de reden van was dat het voor hem nooit tot gevechtsmissies kwam. Rouwig was ze daar niet om, maar ze vermoedde ook dat de overheid hem van bepaalde sympathieën verdacht. Ze adviseerde hem uit te kijken met wat hij schreef en vooral veel liefde in zijn brieven te stoppen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl