Premier Rutte
NOS Nieuws

Rutte: ik kan niet zeggen dat het een leuke baan is

Premier zijn heeft zo zijn leuke aspecten, zegt premier Rutte in een interview met De Telegraaf. "Maar ik kan niet zeggen dat het een leuke baan is. Ik vind het vooral een waanzinnige eer."

Na het zware jaar 2014, was ook 2015 een jaar met een zware verantwoordelijkheid voor de premier. "Dit jaar heb ik de verantwoordelijkheid van mijn functie heel zwaar gevoeld. 2014 was met die verschrikkelijke MH17-ramp natuurlijk ook een zwaar jaar. MH17 was in 2015 nog heel erg voelbaar. In mijn baan ontmoet je logischerwijs veel mensen die te maken hebben met verdriet."

Terreurdreiging

Ook de toegenomen asielinstroom en terreurdreiging houden Rutte voortdurend bezig. Er zijn goede mensen bij de politie en de krijgsmacht, met veel internationaal aanzien, maar dan nog kan hij geen garantie geven dat er nooit iets zal gebeuren in Nederland. "Dit thema is wel één van de redenen waarom ik de verantwoordelijkheid van het premierschap dit jaar zwaarder heb gevoeld."

Of er een aanslag is voorkomen in Nederland, kan Rutte niet zeggen. "Helaas moeten dat soort dingen geheim blijven. Ik zou er liever open over zijn."

Rutte sloot 2015 af met een ternauwernood overleefde motie van afkeuring. Vrijwel de hele oppositie steunde die motie naar aanleiding van de Teevendeal, maar met 77 tegen 65 stemmen werd hij verworpen. "Ik heb niet het idee dat er blijvende schade is aangericht", zegt Rutte daarover in de krant. "Ik heb de Kamer toegezegd dat ik lessen ga trekken en wil werken aan herstel van vertrouwen. Ik heb geen reden om aan te nemen dat het effect heeft op andere terreinen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl