Een boortoren van de NAM op een productielocatie voor aardgas nabij het dorp ’t Zandt
NOS Nieuws

Milieudefensie vindt besluit Kamp klap in gezicht van Groningers

In Groningen is wisselend gereageerd op het besluit van minister Kamp om de gaswinning volgend jaar te beperken tot maximaal 27 miljard kubieke meter. De Groninger Bodem Beweging is gematigd positief, maar Milieudefensie spreekt van "een klap in het gezicht".

"Het is een gemiste kans dat Kamp na het klimaatakkoord in Parijs niet komt met een strategie om te stoppen met de gaswinning in Groningen", laat Milieudefensie weten aan persbureau ANP. De milieuorganisatie overweegt om opnieuw naar de rechter te stappen om dit besluit aan te vechten.

Volgens Milieudefensie zullen zich meer aardbevingen voordoen in de provincie als de gaswinning op dit niveau blijft.

Ambitieus

Eelco Eikenaar, gedeputeerde Gaswinning in de provincie Groningen, vindt dat minister Kamp geen beslissing heeft genomen, maar zich alleen heeft gehouden aan de uitspraak van de Raad van State. Van Eikenaar had de minister ambitieuzer mogen zijn, door de gaskraan verder dicht te draaien.

'We moeten niet de illusie hebben dat Kamp nu de gaswinning naar beneden heeft gebracht'

De Groninger Bodem Beweging noemt het positief dat Kamp zich aan de uitspraak van de Raad van State houdt. Die vernietigde in november het vorige gasbesluit van de regering en stelde dat de minister de gaswinning verder moest terugschroeven.

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging plaatst wel een kanttekening bij het nieuwe besluit van het kabinet. "De minister had meer kunnen doen", zegt hij. "Hij had ons ook positief kunnen verrassen en de gaskraan nog verder kunnen dichtdraaien."

Kleijer sprak in november, na de uitspraak van de Raad van State, van pure winst. Nu zegt hij dat hij vindt dat het besluit niet ver genoeg gaat. "Uit onderzoek blijkt dat Nederlandse huishoudens in 2016 2 miljard kubieke meter gas minder nodig hebben. Kamp had dus ook terug kunnen gaan naar een maximum van 25 miljard."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl