Geert Wilders
NOS Nieuws

'Minder-Marokkanen-zaak' in maart voor de rechter

De eerste openbare zitting in de 'minder-Marokkanen-zaak' tegen PVV-leider Geert Wilders is op vrijdag 18 maart. Het is een regiezitting waarbij de balans wordt opgemaakt van het onderzoek door de rechter-commissaris en gekeken wordt of het OM en de verdediging nog onderzoekswensen hebben.

Om veiligheidsredenen wijkt de Haagse rechtbank uit naar Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Omdat er veel media worden verwacht, zijn de plaatsen voor andere bezoekers beperkt.

Wilders wordt vervolgd voor de uitspraken die hij in het voorjaar van 2014 deed in een Haags café tijdens een uitslagenavond. Hij vroeg een zaal vol aanhangers of ze meer of minder Marokkanen in die stad en in Nederland willen. "Minder, minder, minder", scandeerde de zaal. "Dan gaan we dat regelen", reageerde de PVV-leider.

Het Openbaar Ministerie vindt dat hij hij daarmee een groep mensen heeft beledigd op grond van ras en aangezet heeft tot discriminatie en haat. Dat geldt ook voor uitlatingen die hij een week eerder deed, tijdens een verkiezingsbijeenkomst in Den Haag. Ook die waren tegen Marokkanen gericht.

Wilders: meer of minder Marokkanen?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl