Peter Bosz
NOS Voetbal

Elk seizoen opnieuw oogst bouwer Bosz respect

Zesde, vijfde en voorlopig zesde. Dat is de opbrengst van tweeënhalf jaar Peter Bosz als trainer van Vitesse, dat vanavond thuis tegen FC Twente zijn laatste wedstrijd van het jaar speelt.

Geen prijzen dus voor de Arnhemmers, maar ze worden wel overladen met complimenten voor het vertoonde spel. Ook de eerste maanden van het huidige seizoen oogst Bosz met zijn ploeg veel respect. Andermaal is hij in staat gebleken een team te kneden dat tot de smaakmakers van de eredivisie wordt gerekend.

Komen en gaan

Bij Vitesse is het de laatste jaren een komen en gaan van huurlingen en aan de trainer de taak om daar zo snel mogelijk een goed lopende voetbalmachine van te maken. Maar de bouwer Bosz blijkt elke keer opnieuw in staat het vreemdelingenlegioen tot een hechte eenheid te kneden.

"Ik vind dat we vrij snel onze manier van spelen onder de knie hadden dit seizoen", vertelt Bosz. "De stabiliteit en balans duurde wat langer. Het is nu zaak om de jongelingen beter en stabieler te maken, zodat we in de tweede seizoenshelft beter presteren."

De bank van Vitesse met Bosz naast Rob Maas (l) en Jon Dahl Tomasson (r)

En dat alleen is niet genoeg voor Bosz. De 52-jarige oefenmeester heeft een duidelijke visie over hoe het spel gespeeld moet worden. Elke wedstrijd stuurt hij zijn spelers het veld op met de boodschap het publiek te vermaken.

"Ook in onze slechte wedstrijden zien de toeschouwers een aantrekkelijk duel. Winnen staat voorop, maar wij willen ook onze fans vermaken."

2014: Peter Bosz met Theo Janssen, die nu scout is voor Vitesse

Bosz: "Dat is een groot compliment, met name voor de club. Wij proberen een duidelijke speelwijze te ontwikkelen, die door alle elftallen gevolgd gaat worden. Duidelijkheid maakt het makkelijker voor iedereen. Vanuit een goede visie kan Vitesse op de lange termijn hoger eindigen."

Top-3

Tot nu toe brengt het dus een zesde plaats op, tien punten achter de traditionele top-3. Vitesse verloor dit seizoen zowel van koploper Ajax (1-3) als van Feyenoord (0-2) en PSV (0-1).

"Feyenoord kwam te vroeg, toen waren we nog niet in balans. Het resultaat tegen Ajax was teleurstellend en niet het maximale. En van PSV hadden we thuis moeten winnen. In plaats van het gat te verkleinen naar vier punten, werd het vergroot naar tien. Zo dicht zit het bij elkaar."

Graziano Pellè (l) bleek met zijn ploeg Southampton te sterk voor Vitesse in de Europa League

Uitschakelingen

Het is niet alleen maar rozengeur en maneschijn op sportcomplex Papendal in Arnhem. In de voorronde van de Europa League werd Vitesse kansloos uitgeschakeld door Southampton (0-3 en 0-2) en in de KNVB-beker bleek Heracles Almelo te sterk.

"Dat is wel een smet", erkent Bosz. "Maar als we nu tegen Southampton zouden spelen, dan winnen ze echt niet meer zo makkelijk van ons. En tegen Heracles speelden wij de beste wedstrijd van het seizoen, maar verliezen we op een schlemielige manier. "

Ik ga niets meer over de scheidsrechter zeggen. Dan word ik weer geschorst.

Peter Bosz

Heracles won met 4-1 na verlenging. Vitesse eindigde de wedstrijd na drie rode kaarten met acht man en zag ook Bosz naar de tribune gestuurd worden. De trainer weigerde te vertrekken en uitte diverse keren zijn ongenoegen over de arbitrage.

"Ik ga niets meer over de scheidsrechter zeggen. Dan word ik weer geschorst en daar heb ik geen zin in", zegt Bosz. Uiteindelijk kreeg hij een schorsing van twee duels en twee duels voorwaardelijk, met een proeftijd van een jaar.

KNVB-beker: Ontzetting bij Peter Bosz na besluit scheidsrechter Makkelie

De in Apeldoorn geboren trainer is populair in Arnhem. Het is nog maar de vraag of hij ook volgend seizoen actief is als trainer van Vitesse. Zijn contract loopt af. "In de winterstop gaan we, net als elk jaar, evalueren. Dan kijken we ook naar de toekomst", aldus Bosz.

"Ik heb voor mezelf wel bepaalde ideeën", zegt de coach, die verder weinig kwijt wil over zijn toekomst. "De voetballerij is zo grillig, dat het zich moeilijk laat voorspellen. Maar ik heb het geweldig naar mijn zin hier."

Augustus 2015: Bosz begint niet helemaal opnieuw

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl