NOS Nieuws

Schultz: gemeenten moeten zelf beslissen over milieuzones

Schultz: milieuzones zijn niet de oplossing

Gemeenten moeten zelf bepalen of zij milieuzones instellen om oude bestel- en dieselauto's uit het centrum te weren. Minister Schultz zegt dat zij daar niet over gaat, maar dat ze persoonlijk geen voorstander van milieuzones is.

Volgens haar zijn er slimmere oplossingen te bedenken om auto's die veel fijnstof uitstoten tegen te houden. "Je kunt nadenken over andere rijroutes of het sneller verwijzen naar parkeergelegenheden." Dat soort oplossingen werkt volgens haar veel beter.

Verkeersborden

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil af van gemeentelijke milieuzones en roept het kabinet op om een ontmoedigingsbeleid te voeren.

Volgens de minister van Infrastructuur en Milieu komt het verzoek aan het kabinet erop neer dat er geen landelijk verkeersbord moet komen voor gemeenten die een milieuzone willen instellen. Ze gaat daarover nadenken. Het risico kan volgens haar zijn dat er in elke gemeente die een milieuzone instelt, andere verkeersborden staan.

Tot nu toe heeft alleen Utrecht een milieuzone. Rotterdam begint er op 1 januari mee. Deze twee gemeenten hebben laten weten dat zij vasthouden aan hun beleid. "Dat is hun goed recht", zegt minister Schultz.

Amsterdam is ook bezig met het instellen van milieuzones, maar niet voor personenauto's. Vanaf 2017 zijn er verboden gebieden in de stad voor oude bestelwagens en vanaf 2018 voor oude scooters.

Ook staatssecretaris Dijksma zegt dat gemeenten zelf mogen bepalen welke maatregelen zij nemen tegen luchtvervuiling. "Dat vind ik ook belangrijk."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl