NOS Nieuws

Doktersverklaring moet ultradunne modellen weren

Het Franse parlement heeft een wet aangenomen die modellen verplicht een gezondheidsverklaring van hun huisarts te overleggen aan hun opdrachtgever. De maatregel moet een eind maken aan de trend van ultradunne fotomodellen en mannequins.

Hun voorbeeld zou anderen aanzetten tot extreem afvallen, met mogelijk eetstoornissen tot gevolg.

In de medische verklaring moet de huisarts vastleggen dat het model gezond is. Een eerder voorstel om een minimale BMI (body mass index) op te nemen in de wetgeving, stuitte op fel verzet uit de modewereld en haalde het vervolgens niet. De BMI is een waarde die aangeeft of iemand een gezond gewicht heeft of niet.

Franse modellen moeten gezondheidsverklaring hebben

Een andere versie van de wet waarin het aanzetten tot extreem afvallen wordt bestraft met een jaar gevangenisstraf, haalde het eveneens niet. Die regelgeving was gericht tegen zogenaamde pro-anawebsites die door anorexia-patiënten worden bezocht.

De nieuwe wet schrijft ook voor dat bij afbeeldingen van modellen die met behulp van fotosoftware dunner zijn gemaakt, gemeld moet worden dat de foto's bewerkt zijn.

Overtreders riskeren zes maanden cel of een boete van 75.000 euro. In Frankrijk lijden zo'n 30.000 tot 40.000 mensen aan de eetstoornis anorexia nervosa.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl