Vrachtwagens in een treintje
NOS Nieuws

Vrachtwagens mogen bij spitsstroken bijna overal weer inhalen

Op de meeste snelwegen met spitsstroken is het inhaalverbod voor vrachtwagens met ingang van vandaag van de baan.

Rijkswaterstaat wil zo lange rijen achter elkaar rijdende vrachtwagens voorkomen. Het verkeer heeft hier last van omdat het tot vertraging en irritatie leidt. Het schrappen van het inhaalverbod verhoogt volgens Rijkswaterstaat de doorstroming en de verkeersveiligheid.

Het inhaalverbod werd in 2003 ingevoerd. Volgens Rijkswaterstaat is er door de vele wegverbredingen en de toename van het vrachtverkeer een nieuwe situatie ontstaan. Bovendien is het op andere wegen met meer dan drie rijstroken al regel dat vrachtauto's mogen inhalen.

Concentratieverlies

Transportorganisatie TLN is blij met de maatregel. Voorzitter Arthur van Dijk: "Toen het verbod werd ingevoerd, was de veronderstelling dat het er veiliger door zou worden. Maar door het inhaalverbod er is meer colonnevorming gekomen. Bovendien leidt het bij chauffeurs tot concentratieverlies, vooral 's nachts."

Het inhaalverbod wordt op 19 van de 22 snelwegen met spitsstroken opgeheven. Het verbod blijft bestaan op de A2 tussen Urmond en knooppunt Vonderen in beide richtingen en op de A9 tussen Badhoevedorp en knooppunt Raasdorp.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl