Moeder Teresa in 1997 EPA

Paus Franciscus heeft de weg vrijgemaakt voor de heiligverklaring van Moeder Teresa. Hij heeft een tweede wonder, dat nodig is om iemand heilig te verklaren, erkend.

Moeder Teresa wijdde haar leven aan de armen van de sloppenwijken van het Indiase Kolkata, waarvoor ze in 1979 de Nobelprijs voor de Vrede won. Ze overleed in 1997 op 87-jarige leeftijd. 

Paus Johannes Paulus II liet haar in 2003 versneld zalig verklaren. Voor de ceremonie kwamen toen 300.000 mensen naar Rome. 

Hersentumor

Op voorspraak van Teresa zou nu een Braziliaanse man zijn genezen van meerdere hersentumoren. De genezing is volgens het Vaticaan medisch onverklaarbaar.

Het is nog niet officieel bekendgemaakt wanneer Franciscus de non heilig verklaart, maar volgens Vaticaanse media zal dat 4 september volgend jaar zijn. De ceremonie moet een van de hoogtepunten van het Heilig Jaar worden.

De heiligverklaring komt relatief snel na de dood van Moeder Teresa; meestal duurt het proces enkele decennia. Een andere uitzondering is paus Johannes Paulus II. Hij werd vorig jaar heilig verklaard, negen jaar na zijn dood.

Controversieel

De werkwijze van Moeder Teresa is omstreden. Critici vonden dat ze probeerde zieltjes te winnen met haar armenhulp. Haar uitgesproken afkeer van voorbehoedmiddelen en abortus zou bovendien het probleem van de armoede hebben vergroot. 

Moeder Teresa is nog altijd populair. Haar orde Missionarissen van Naastenliefde is wereldwijd actief en het klooster dat zij stichtte in Kolkata is een bedevaartplek. 

STER reclame