Erik van Muiswinkel
NOS Nieuws

Hoofdpiet denkt dat Zwarte Piet verdwijnt

Zwarte Piet zoals we die kennen, bestaat over twintig jaar niet meer. Dat heeft Hoofdpiet Erik van Muiswinkel gezegd in het programma Pauw. Hij vindt dat Piet best kan veranderen als zo veel mensen in de samenleving zich aan Zwarte Piet ergeren.

Van Muiswinkel vindt liefhebbers van Zwarte Piet geen racisten, maar noemt Zwarte Piet wel "een racistisch icoon uit een tijd die racistisch was". Hij stelt vast dat het spel rond Sinterklaas niet meer onschuldig kan worden gespeeld en dat het spel daarom moet veranderen.

Roetvegen

"Daar zijn we vorig jaar mee begonnen", zegt hij. In het Sinterklaasjournaal waren vorig jaar en dit jaar al verschillende variaties te zien. "Als je dat vijf jaar geleden had gedaan, dan was de wereld vergaan, met roetvegen en half wit. Die kant gaat het verder op. Over twintig jaar is Zwarte Piet verdwenen. Daar ben ik van overtuigd."

"Er moet wel een assistent, een vrolijke vriend, blijven. Het is aan het veranderen, en het zal blijven veranderen. De scholen zijn bezig, de intochtcomités zijn bezig." De Hoofdpiet zegt dat het sinterklaasfeest niet valt of staat met de kleur van de pieten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl