Bijen zijn nog steeds op zoek naar eten en vinden het ook in bloeiende bloemen
NOS Nieuws

Lente in december met volop temperatuurrecords

Vandaag beleefden we de warmste 17 december ooit gemeten. Het werd in De Bilt maar liefst 15,3 graden en daarmee is het record uit 1989 van 13,5 graden ruimschoots verbroken.

Wie niet zou weten welke datum het is, zou kunnen denken dat het lente is. In sommige delen van het land werden temperaturen gemeten van rond de 16 graden. Daarnaast hebben uitzonderlijk veel mensen hooikoortsklachten door de vele planten en bomen die in bloei staan.

Lente in december: meer golfers en minder schaatsers

Ook vogels en insecten zijn in de war. Er zijn bijvoorbeeld nog volop bijen te zien die op zoek zijn naar eten. Die laten zich op een gemiddelde decemberdag maar zelden zien vanwege de kou.

Het was niet alleen de warmste 17 december ooit. Het record voor de warmste decemberdag ooit werd geëvenaard. Het kwik stond rond 13.00 uur op 15,3 graden. Daarmee eindigt vandaag op een gedeelde eerste plaats met 24 december 1977.

Het warmterecord van 24 december 1977 werd verbroken

Er werd vandaag ook nog een ander record verbroken: Midden-Nederland beleefde met 15,3 graden de warmste decemberdag sinds 1901. Het decemberrecord ligt ook op de loer. De gemiddelde temperatuur deze maand is nu al 8,6 graden en dat is 1,3 graden hoger dan het huidige record.

Weerman Marco Verhoef denkt niet dat we het landelijke record dit jaar nog gaan verbreken. "Het blijft zeker zacht, maar ik denk dat vandaag wel heel uitzonderlijk was. Het is dan ook maar één keer eerder voorgekomen."

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl