Vladimir Poetin op zijn persconferentie in het World Trade Center in Moskou
NOS Nieuws

President Poetin ziet relatie met VS verbeteren

President Poetin heeft gezegd dat Rusland klaarstaat om de betrekkingen met de Verenigde Staten te verbeteren. Op zijn jaarlijkse grote persconferentie zei Poetin dat zijn besprekingen deze week met minister Kerry hem duidelijk hebben gemaakt dat ook de Amerikanen uit zijn op een betere relatie.

Poetin zei ook dat hij zal samenwerken met de volgende Amerikaanse president,"wie dat ook is". Warme woorden waren er van Poetin voor Donald Trump, die de band met Rusland wil versterken. "Waarom zouden we dat niet verwelkomen?" Poetin noemde Trump flamboyant en erg getalenteerd.

Turkije

Tegenover Turkije blijft Poetin onverzoenlijk. Hij noemde het neerhalen van het Russische gevechtsvliegtuig op 24 november een vijandige daad. Poetin suggereerde dat de Turken in het gevlei wilden komen bij de VS door het toestel neer te schieten. Een vergelijk met Turkije noemde de Russische president ver weg, "als dat al mogelijk is".

Oekraïne

Over Oekraïne herhaalde Poetin dat daar geen Russische troepen actief zijn, hoewel hij voor het eerst erkende dat Russen daar bepaalde militaire taken hebben uitgeoefend.

Honderden Russische en buitenlandse journalisten woonden de persconferentie bij. De president verzekerde de bevolking dat de economie tekenen van herstel en stabilisering vertoont, ondanks de dalende olieprijs. Hij droeg de regering op ervoor te zorgen dat de koopkracht van de gepensioneerden in stand blijft.

Syrië

Rusland steunt een Amerikaanse ontwerp-resolutie over Syrië, hoewel volgens Poetin aan de tekst nog geschaafd moet worden. De bedoeling is een nieuwe grondwet voor Syrië op te zetten en garanties te bieden voor een goed verloop van toekomstige verkiezingen. De Russische militaire campagne in Syrië zal doorgaan tot het begin van overleg over een politieke oplossing van het conflict en zolang het bewind-Assad Rusland nodig heeft, zei Poetin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl