Studenten zouden op andere momenten kunnen reizen
NOS Nieuws

'Student moet de spits uit'

Als studenten op een andere manier reizen, kan dat een besparing opleveren van maximaal 205 miljoen euro. Volgens een 'taskforce' onder leiding van de Rotterdamse ex-wethouder Baljeu kunnen door allerlei maatregelen de kosten van de OV-studentenkaart naar beneden.

Het geld zou kunnen worden besteed om de kwaliteit van het hoger onderwijs te verbeteren. De voorstellen staan in een advies aan minister Bussemaker.

Dure spits

Nu reizen studenten vaak in de relatief dure spits. Volgens de taskforce zouden ze meer in de goedkope daluren kunnen reizen en dat zou kunnen worden gestimuleerd door de roosters aan te passen. Een verschuiving van bijvoorbeeld een half uur maakt al een groot verschil, zegt Baljeu.

Volgens het advies kunnen ook groepen die van ver komen samen op een later moment in de ochtend worden ingeroosterd.

Fiets

De taskforce zegt ook dat het aantal reiskilometers verder naar beneden kan als studenten korte ritten gaan afleggen per fiets of E-bike en als er meer online-colleges worden gegeven. Ook zouden de gebouwen beter kunnen worden benut: bij veel onderwijsinstellingen staan na 15.00 uur de helft of meer van de lokalen leeg.

Bijkomend voordeel van de maatregelen is volgens de taskforce dat ook andere reizigers er baat bij hebben. "Zo ontstaat er meer ruimte in het openbaar vervoer tijdens de spits."

Out of the box

Minister Bussemaker zegt in een reactie dat het haar aanspreekt dat er 'out of the box' is gedacht. "Er is niet alleen bedacht dat alle studenten een dalurenkaart moeten krijgen of dat onderwijsinstellingen worden verplicht om niet voor tien uur college te geven."

Ze wil dat er per regio afspraken worden gemaakt tussen scholen en vervoerders. Bussemaker benadrukt het belang van coördinatie. "Als bijvoorbeeld een mbo-instelling op een bepaalde dag zo veel mogelijk online-colleges geeft, moet een andere school dat juist op een andere dag gaan doen."

Bussemaker positief over ov-advies

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl