ANP

Alle opgepakte verdachten die zijn aangehouden na de rellen over de komst van een asielzoekerscentrum in Geldermalsen komen uit die plaats. Dat heeft politiechef Luwe Nieuwert gezegd op een persconferentie. 

Politie: 'Alle verdachten komen uit Geldermalsen'

Een groep van zeventig tot tachtig relschoppers drong kort na het begin van de raadsvergadering door de hekken voor het stadhuis. "Die relschoppers gingen groepsgewijs, alsof het was afgesproken, plotseling in de aanval tegen de politie."

Berichten in de media dat veel mensen van buiten het dorp kwamen, kan de politie niet bevestigen. Volgens wijkagenten die erbij waren, kwam van de relschoppers 80 of 90 procent uit Geldermalsen. 

Burgemeester Miranda de Vries wil ervoor zorgen dat "de harmonie" in het dorp terugkeert. Volgens haar heeft het geweld de verdeeldheid vergroot. Ze wil daarom met de verschillende groepen in gesprek gaan. 

Burgemeester Geldermalsen veroordeelt geweld

Vuurwerkbommen

Relschoppers probeerden gisteravond het gemeentehuis binnen te komen waar een raadsvergadering werd gehouden over de komst van een azc. Tientallen relschoppers drongen door de hekken, schreeuwden leuzen en gooiden vuurwerk, stenen en blikjes naar de politie. Door vuurwerkbommen kwam de raadzaal vol rook te staan. 

De politie loste waarschuwingsschoten om de relschoppers op afstand te houden. Er werden vijftien bussen ME naar het stadhuis gestuurd.

Twee agenten raakten lichtgewond. Een ME'er werd door een relschopper bij de hals gegrepen, gewurgd en naar de grond geduwd. De ander werd door een projectiel in zijn gezicht geraakt. Met de twee agenten gaat het goed. 

STER reclame