De Vechtsebanen moet hard werken om het ijs goed te houden
NOS NieuwsAangepast

Recordtemperatuur: warmste 17 december ooit

Warme truien kunnen nog even in de kast blijven en de winterbanden hoeven eigenlijk ook nog niet onder de auto. Deze dag gaat namelijk de boeken in als de warmste 17 december die ooit is gemeten. Even voor half twaalf werd het eerdere record uit 1989 van 13,5 graden verbroken. De temperatuur in De Bilt steeg hierna nog verder naar 15,3 graden.

Daarmee is ook het record van warmste decemberdag geëvenaard. Op 24 december 1977 werd het ook 15,3 graden. Vlak voor 13.00 uur leek het erop dat ook dat record verbroken zou worden, maar de temperatuur daalde weer.

De hele decembermaand maakt ook kans op een record. Volgens Weerplaza is het goed mogelijk dat deze maand de warmste december wordt sinds de metingen begonnen. De gemiddelde temperatuur van deze maand ligt nu al op 8,6 graden en dat is 1,3 graden hoger dan het bestaande record.

De greenkeeper van Golfbaan Amelisweerd verbaast zich erover hoe groen het gras is

Dat het een warme december is, merkt de recreatiesector ook. Greenkeeper Arie de Jong van Golfbaan Amelisweerd in Utrecht heeft dit nog niet eerder meegemaakt. "Het gras is veel groener dan normaal en ik heb vorige week zelfs nog gemaaid." Golfer Kees Verheul beaamt dat. "Het lijkt wel 17 april in plaats van 17 december."

De winter zit de mensen niet tussen de oren

Jan Willem de Langen van schaatsbaan De Vechtsebanen

Bij de Vechtsebanen moeten ze hard werken om het ijs optimaal te houden. Op een dag als vandaag gebruikt de ijsbaan tot vijftig procent meer energie dan bij temperaturen rond het vriespunt. Daarnaast is er volgens ijsbaanmanager Jan Willem de Langen nog een ander probleem. "Het schaatsgevoel is er niet. De winter zit de mensen niet tussen de oren."

In het hele land worden vandaag zachte temperaturen verwacht. Op de Wadden kan het 12 graden worden en in Zeeland kan het kwik stijgen tot zo'n 14 graden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl