Screenshot van één van de tweets van Marine Le Pen
NOS Nieuws

Onderzoek tegen Marine Le Pen na twitteren foto's IS-executies

De Franse justitie is een gerechtelijk vooronderzoek gestart tegen Marine Le Pen, de partijleider van anti-immigratiepartij Front National. Zij twitterde gisteren drie foto's van uiterst gewelddadige executies door terreurbeweging IS, onder meer die van de Amerikaanse fotograaf James Foley die in 2014 door IS werd onthoofd. Die foto is overigens in de loop van vanochtend uit Le Pens tijdlijn op Twitter verwijderd.

Le Pen plaatste de foto's omdat ze woedend is op journalist Jean-Jacques Bourdin, die in zijn radioprogramma het Front National vergeleek met IS. Ze eiste op Twitter meteen dat hij zijn woorden zou intrekken.

De ouders van Foley nemen het Le Pen zeer kwalijk dat ze de foto van hun onthoofde zoon heeft geplaatst. "We nemen aanstoot aan het ongeoorloofde gebruik van Jim voor Le Pens politieke gewin en hopen dat de foto van onze zoon, samen met de andere twee, onmiddelijk worden verwijderd", schrijven ze in een verklaring, die is getwitterd door Nicolas Henin, een voormalige Franse gijzelaar van IS.

Justitie kijkt of het verspreiden van de gewelddadige beelden door de beugel kan. De actie kwam Le Pen op zware kritiek te staan, niet alleen op sociale media. Ook politieke kopstukken, zoals premier Valls, lieten zich erover uit. Hij verweet Le Pen het publieke debat op te stoken. Dit weer tot boosheid van Le Pen, die Valls voor de voeten wierp dat hij een lastercampagne tegen het Front National was begonnen.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Cazeneuve, die opdracht gaf voor het gerechtelijk vooronderzoek, moet het ontgelden: "Gaat Cazeneuve me nu vervolgen omdat ik IS heb beledigd?" In een gesprek op radiozender Europe 1 maakte ze gisteravond duidelijk volledig achter haar actie te staan: "Zoals gewoonlijk kiezen ze ervoor degenen die iets willen aanpakken te veroordelen, in plaats van degenen die dat begaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl